JHARNA-KALA
Sri Chinmoy Forrás-művészete

Nyitóoldal  Festmények  Madárrajzok  Életmű  Pályafutás  Művészetről  Kiállítások  Elismerő szavak  Videók  Linkek

 

Sri Chinmoy Művészi pályafutása, elismerései

Noha Chinmoy Kumar Ghose fiatal korában is rajzolt, képzőművészi pályafutása csak 1974 novemberében Ottawában kezdődött, amikor arra érzett indíttatást, hogy festeni kezdjen. Legelső, így született munkája egy rózsa rajza. Alakábrázoló tanulmányrajzok rövidebb időszaka után elkezdett napi több órát festéssel tölteni. Saját egyéni, immár kialakult stílusában munkák ezreit alkotta. Ez az időszak festmények egész özönét teremtette meg: hét hónap alatt 27 000 festményt. Ezek száma egy év alatt 120 000-re duzzadt. Élete végére egy több mint 200 000 munkából álló gyűjteményt hagyott örökül.
1991. december 29-én Máltán rajzolta az első madarat, amelyet hamarosan több száz és ezer követett. A Fidzsi-szigeteken, 1994. január 5-én készült el egymilliomodik madárrajzával. A művész madárrajzainak száma összesen 15 millió.

Munkáiért különleges elismerésben részesítette a New York-i Vizuális Művészetek Iskolája, az Egyesült Államok Nemzeti Olimpiai Képzőművészeti Bizottsága, a Lake Placidi Művészeti Főiskola és a Washingtoni Egyetem. Festményei nem megvásárolhatók, de jónéhányat magánszemélyeknek, kormányzási és közintézményeknek ajándékozott. Ezeken kívül Sri Chinmoy minden festménye és madárrajza a Sri Chinmoy Múzeum tulajdonában van New Yorkban. A Jharna-Kala alapítvány igazgatója Ranjana Ghose, aki a kezdetektől messzemenőkig támogatta és segítette Sri Chinmoy művészi tevékenységét.