JHARNA-KALA
Sri Chinmoy Forrás-művészete

Nyitóoldal  Festmények  Madárrajzok  Életmű  Pályafutás  Művészetről  Kiállítások  Elismerő szavak  Videók  Linkek

 

Sri Chinmoy (1931-2007) - A világbéke szolgálatában töltött élet

Sri Chinmoy életét a világbéke keresésére, és az emberi lélek korlátlan lehetőségeinek beteljesítésére szentelte. A kultúrán és a sporton keresztül különféle hitű és nemzetiségű embereket ösztönzött, hogy olyan értékeket hozzanak előtérbe, amelyek az emberiség családját egyesítik.

Egység-szív-könnyek és mosolyok nemzetközi humanitárius szolgálat
A nemzetközi Sri Chinmoy központok 1990-ben kezdtek gyógyászati célú segélyt gyűjteni Oroszország éhező népének. Azóta a szolgálat kiterjedt, és nagy mennyiségű humanitárius segélyt gyűjt össze és küld szét a szűkölködők megsegítésére hat kontinens számos országában. Az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkárhelyetteseinek külön kérésére a szervezet úttörő szerepet vállalt a humanitárius segélyek gyors küldésében több ország végletesen szükséget szenvedő népe számára. A Sri Chinmoy által kezdeményezett humanitárius szolgálat eddig 136 országban vállalt szerepet.

Sri Chinmoy Egység-Otthon Világbékefutás és a Világharmónia Futás
Sri Chinmoy 1987-ben alapította meg a Világbékefutást - egy nemzetközi váltófutást a nemzetközi barátság és béke elősegítésére. Azóta több mint százhúsz országban több millió ember tett egy lépést a békéért, és adta kézről kézre az égő békefáklyát. A ma Világharmónia Futásnak nevezett egész világra kiterjedő rendezvény számtalan gyermek szívébe segít elültetni a világbéke álmát.

Vallásközi csend: Békemeditáció az Egyesült Nemzetek Szervezeténél
U Thant ENSZ-főtitkár biztatására Sri Chinmoy 1970-tő vezette a Békemeditáció az Egyesült Nemzetek Szervezeténél elnevezésű programot. Hetente kétszer találkozott a különböző nemzetekhez és vallásokhoz tartozó küldöttekkel és személyzettel, hogy értékes pillanatokat szenteljenek csendesen a békének. Sri Chinmoy békemeditációkat vezetett más jelentős intézményekben is, köztük az UNESCO-nál, az Egyesült Államok Kongresszusában, valamint különböző országok parlamentjében.

Zene a békéért
Sri Chinmoy közel 20.000 dalt komponált angol nyelven és anyanyelvén bengáliul, melyek az emberi élmények teljes skáláját felölelik. A zene egyetemes nyelvét használva, 800-at is meghaladó békekoncertjén, világszerte több százezer embernek adta elő lélekemelő műveit. Koncertjein - melyek mindig ingyenesek voltak - a világ számos kultúrájának tucatnyi hangszerén játszott. Tartott békekoncerteket olyan híres koncerttermekben is, mint a New York-i Lincoln Center és Carnegie Hall, a londoni Royal Albert Hall, a moszkvai Rasszija terem és a tokiói Budokan Hall.

Irodalom és előadások a belső békéért
Több mint 1500 verses, esszés, drámai és novelláskötetén keresztül Sri Chinmoy szavai a béke keresésének és az önfelfedezésnek a gazdagságát és sokszínűségét adják át. Megjelent verseinek száma meghaladja a százhúszezret. 26 nyelvre lefordított munkái olyan kiadóknál jelentek meg, mint a a Simon & Schuster, a Harper & Row, Magyarországon pedig a Magyar Könyvklub. Több száz előadást tartott az Egyesült Államok valamennyi államában és az egész világon, olyan kiváló egyetemeken, mint a Harvard, a Yale, az Oxfordi, a Cambridge-i és a Tokiói Egyetem.

Sport
A fiatal korában százméteres sprinter és tízpróbás bajnok Sri Chinmoy hitt benne, hogy egészséges testre van szükségünk. A lelkes teniszező és korosztályos csúcsokat felállító súlyemelő 22 maratoni és 5 ultramaratoni távot is futott. Megalapította a nemzetközi Sri Chinmoy Marathon Team-et, amely évente mintegy 500 sporteseményt szervez szenior atlétikai versenyektől kezdve a világ leghosszabb hivatalosan elismert – 3100 mérföldes - futóversenyéig.

"Köszönet azért a gyönyörű munkáért, amit a lelkek javára végeztél. Imáimba foglallak, és számítok folyamatos támogatásodra imáidban és áldozatvállalásaidban.”
Teréz anya, a Szeretet Misszionáriusai rend alapítója, béke Nobel-díjas

„Fáradhatatlan erőfeszítései és folyamatos utazásai világszerte annak érdekében, hogy az emberiség egységének üzenetét terjessze, valóban csodálatra méltóak, testvérem.”
Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke (1994-99), béke Nobel-díjas

„Napjainkban az Ön humanitárius tevékenysége minden jó szándékú ember szemében különös értéket nyer.”
Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió elnöke (1985-91), béke Nobel-díjas